Японски лингвист изучава българския диалект в Молдова

Любопитно
19:21 - 29 Август 2019
4464
Японски лингвист изучава българския диалект в Молдова

Японският лингвист Кента Сугай пристигна в Тараклия, Южна Молдова, за да изучава българския диалект.

Филологът посети село Паркани, където българският език и традиции се пазят повече от 200 години.

Кента Сугай разказа в пресклуба на БТА, че със света на българите се запознал, докато учел в Токийския университет славянски езици. Японецът се заинтригувал от граматическите особености на българския език.

Две години той учи в Софийския университет "Св. Климент Охридски", защитава докторска дисертация, която е свързана с българските говори в Румъния, а сега преподава руски език в университета в Хокайдо.

След като изучава българските диалекти в Румъния, близо до Букурещ, японският учен се заинтересува от българските диалекти в Бесарабия. Така съдбата го води в Тараклия - центъра на бесарабските българи в Молдова.

Общувайки с местните жители, Кента Сугай остава с впечатлението, че много хора говорят книжовен български език, а диалектьт се използва от по-възрастните хора.

"След разпадането на СССР, в допълнение към влиянието на руския, украинския и молдовския език, днес се забелязва и влиянието на книжовния български език върху местните диалекти, защото днес бесарабските българи имат контакт с прародината си, много млади хора учат в български университети", отбеляза ученият.