Явор Гърдев притеснен за здравето на хората в Народния театър

Конфликтът в трупата нанася травми, които могат да се окажат по-трудни за преодоляване, коментира режисьорът

Култура
16:01 - 10 Февруари 2023
10976
Явор Гърдев притеснен за здравето на хората в Народния театър

Режисьорът Явор Гърдев е притеснен за здравословното състояние на хората, коит работят в Народния театър. Конфликтът в Народния театър се превърна в разказ, подобен на активно мероприятие, коментира той пред БНР.

"Изнасят се неща, които започват да действат като бухалки. Грижа ме е повече за вътрешната ситуация. Притеснен съм за здравословното състояние на хората в Народния театър. Говоря в буквален смисъл-за душевното здраве и нервите им", добави режисьорът.

Според него всички опити да се реши този конфликт започват да изглеждат невъзможни.

"Надявам се да има разрешение. Ако едната от двете страни победи, тази победа ще бъде пирова и ще нанесе големи щети на хората от другата. Този конфликт може да доведе само до травми. По-добре е да се намери разрешение. В него участват живи хора. Има разказ, който изглежда поместен в политическата логика, но съдържа и много измерения с личен характер. Нанася травми, които могат да се окажат по-трудни за преодоляване, отколкото изчистването на имиджа", каза Явор Гърдев.

Режисьорът разказа и за най-новата си постановка „Това не го казвай“. Премиерата е на 12 февруари в кино „Люмиер“. Автор е Саломе Льолуш. Захари Бахаров и Теодора Духовника изпълняват главните роли. На 13 и 15 февруари ще има още две премиерни представления.

"В текста на тази авторка се говори за силата на езика в социалните отношения. Къде могат да свършат границите на възможното за изричане без да предизвикаш тежки последствия в другите. Това е стар дебат, но в съвременното общество придобива една острота. Докъде човек може да  стигне в нараняването на другите. Казването на истината нанася такива травми, че се развива като инфекция на общуването. По този начин започват да настъпват обществените сътресения. Саломе Льолуш умее да поставя всички теми на съвремието в комедийна форма и да ги изследва", разкри известният режисьор.

Много често истината или идеята за това, че е я казваме е свързана със собствената ни субективност, обясни още Гърдев. 

"Това си остава много често наш поглед. Хората се поддават на илюзията, че могат да гледат обективно. Възможни са само някакви степени на приближаване. Казването на истината започва да се превръща  в нещо, което воюваме да наложим на другите", добави той.

Явор Гърдев бе назначен за щатен режисьор в Народния театър през есента от директора Васил Василев. Покрай скандалите между главния режисьор Александър Морфов и пиара на Народния Велислава Кръстева оставки хвърлиха драматургът Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев. Гърдев обаче обяви, че оставката му е в "изпитателен срок" от 3 месеца и че ако конфликтът се разреши той ще остане, но ако нещата станат нетърпими, ще си тръгне. Причината за решението му бе свързана с поети ангажименти за поставяне на спектакли на сцената на Народния театър. Един от тях е премиерният "Великденско вино" с Владимир Пенев.