Яйчена салата с Lupa.bg: Зеленчукова с ябълков млечен сос
за 4 порции, 40 мин
Продукти
350 г бейби моркови или по-дребни моркови
300 г броколи
3 стръка пресен лук
4 стръка копър
12 стръка магданоз
сол и черен пипер
100 г шушулки снежен грах или зърна пресен или замразен грах
6 яйца
4 кисели краставички с 2-3 с.л. от маринатата им
100 г майонеза
100 г гъсто кисело мляко
1 малка ябълка
1 щипка захар
1-2 с.л. оцет
4 с.л. зехтин или олио
кресон или друга прясна билка
Приготвяне
Морковите се остъргват. Броколите се разделят на розички. Репичките се разполовяват. Пресният лук се нарязва напречно косо на пръстени.
Морковите се бланшират във вряща подсолена вода 4 мин. Прибавят се снежният грах и броколите и се кипва още 2 мин. Отцеждат се и се изплакват със студена вода.
Яйцата се сваряват 4-6 мин. – да са рохки до леко твърди, и се обелват.
Нарязаните кисели краставички, маринатата им, 8 стръка магданоз се смилат в блендер. Разбърква се с майонезата и йогурта. Добавя се настърганата ябълка. Подправя се със сол, черен пипер, щипката захар и половината наситнен копър.
Бланшираните зеленчуците и репичките се смесват с оцета, зехтина, малко сол и черен пипер. Гарнират се с разрязаните напречно на половина яйца, с останалия копър на едри стръкчета и с кресона.
Поднася се отделно ябълковияt млечен сос за още овкусяване.