Яйчена салата с рукола и хрупкав бекон
за 4 порции, 30 мин
Продукти
4 яйца
2 моркова
½ стрък праз
40 г рукола
4 тънки филийки пушен бекон
сол и черен пипер
1 лимон
1 щипка захар
1 с.л. орехово олио – зехтин или друго олио.
Приготвяне
Яйцата се сваряват 8-9 мин. и се обелват.
Обелените моркови се нарязват надлъжно на тънки ленти с подходяща резачка. Празът се нарязва на тънки пръстени.
Бавно се запържва беконът в тиган без мазнина на средна температура до хрупкавост. Отцежда се върху кухненска хартия.
В мазнината от бекона се запържват празът и морковите на средна температура с разбъркване 3-4 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Изваждат се от тигана да изстинат.
Настъргва се фино кората на половин лимон, изцежда се целият сок.
Разбиват се заедно лимоновият сок, лимоновата кора, сол, черен пипер, захарта и ореховото олио.
Поливат се морковите и празът с дресинга. Добавя се руколата и внимателно се разбърква.
Гарнира се с нарязаните варени яйца и с бекона, поръсва се със сол и черен пипер.