Яйчена салата с рукола и хрупкав бекон

за 4 порции, 30 мин

Кухня
22:59 - 13 Декември 2023
6792
Яйчена салата с рукола и хрупкав бекон

Продукти

4 яйца

2 моркова

½ стрък праз

40 г рукола

4 тънки филийки пушен бекон

сол и черен пипер

1 лимон

1 щипка захар

1 с.л. орехово олио – зехтин или друго олио.

 

Приготвяне

Яйцата се сваряват 8-9 мин. и се обелват.

Обелените моркови се нарязват надлъжно на тънки ленти с подходяща резачка. Празът се нарязва на тънки пръстени.

Бавно се запържва беконът в тиган без мазнина на средна температура до хрупкавост. Отцежда се върху кухненска хартия.

В мазнината от бекона се запържват празът и морковите на средна температура с разбъркване 3-4 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Изваждат се от тигана да изстинат.

Настъргва се фино кората на половин лимон, изцежда се целият сок.

Разбиват се заедно лимоновият сок, лимоновата кора, сол, черен пипер, захарта и ореховото олио.

Поливат се морковите и празът с дресинга. Добавя се руколата и внимателно се разбърква.

Гарнира се с нарязаните варени яйца и с бекона, поръсва се със сол и черен пипер.