Язовирите в Пернишко са пълни на 60%

Общество
12:15 - 10 Септември 2024
620
Язовирите в Пернишко са пълни на 60%

„Напоителни системи“ стопанисва седем броя язовири на територията на Пернишка област. Това съобщи Павел Черийски – организатор на Хидротехнически район-Перник по време на заседание Областния съвет за намаляване на риска от бедствия.

По думите на Черийски в момента язовирите в региона са пълни с над 60 процента вода, което е сравнително голям обем за това време на годината. 

„Имаме 190 километра коригирани речни участъци и дерета. В момента почистваме река „Арката“ в Радомир, както и главните отводнителни канали в селата Владимир и Долна Диканя. Със съдействието на община Трън се почиства и река Ерма“, заяви експертът. 

Той очерта два основни проблема свързани свързани с хидротехнически съоръжения на територията на община Радомир, за които многократно е сигнализирано чрез писма до компетентните институции.

Министър Петър Димитров: Причината за безводието у нас не са само климатичните промени

„В местността Арбанаси дигата е изнесена от няколко години. Част от земеделските земи са отнесени и точно там минава новият колектор за канализацията на Радомир и един водопровод. При високи води има опасност тези две съоръжения да се скъсат. Другият проблемен участък е под село Борнарево, където има един приток, идващ от Радомир. Там също дигите и пътят са разбити и влизаме в земеделски земи“, добави той.