Йеменци танцуват и пушат наргилета на борда на “Galaxy Leader”

По дипломатически път трябва да се осигури връзка с похитените български моряци, съветва капитан Димитър Димитров

Свят
08:19 - 30 Ноември 2023
2214
Йеменци танцуват и пушат наргилета на борда на “Galaxy Leader”

"За мен институциите правят достатъчно като дипломатически действия". Това заяви в „Здравей, България” капитан Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани, по повод похищението на "Galaxy Leader" от йеменските бунтовници хуси. На борда на кораба са и двама български моряци. Димитров обаче определи случая като безпрецедентен. Той разказа, че в авторитетно издание са публикувани видеоклипове с местни жители, които танцуват на борда на кораба, разхождат се, пушат наргилета.

По думите на капитан Димитров отношението към екипажа е „нормално”. „Нашият призив е по дипломатически канали да се осигури връзка на моряците със семействата им. Също така трябва да бъдат изпратени военни сили в този район, за да бъде осигурена сигурността на преминаващите плавателни съдове”, заяви капитанът.

Той добави, че единствената информация за екипажа е от кадрите в социалните мрежи. На тях обаче не се виждат българските моряци. Димитров не очаква някой да даде изявление, докато не бъде освободен от плен плавателният съд.

„Първите действия винаги са дипломатически и за да могат да се постигнат резултати, не трябва да има гласност на тези действия, за да не може ответната страна да предприеме ответни мерки”, заяви капитан Димитър Димитров.