Йеменските хуси свалиха боен дрон на САЩ

САЩ
14:49 - 09 Ноември 2023
3925
Йеменските хуси свалиха боен дрон на САЩ

Йеменските хуси свалиха американски боен дрон MQ-9. Това потвърдиха двама американски служители, както и от движението хуси, свързано с Иран, съобщава "Ройтерс".

Въпреки че американски дронове са били сваляни от хусите и преди, този инцидент идва в особено напрегнат момент в региона.

Вашингтон е в повишена готовност за активност на подкрепяни от Иран групировки на фона на нарастващото регионално напрежение по време на войната между Израел и "Хамас".

Представители на САЩ, пожелали анонимност, посочиха, че дронът, произведен от "Дженерал Атомикс", е бил свален край бреговете на Йемен. Те обаче не уточниха дали апаратът е бил свален в международното въздушно пространство.

В отделно изявление военен говорител на хутите обяви, че дронът е бил свален във въздушното пространство над йеменските териториални води.

През 2019 г. американски дронове бяха свалени при два различни случая от групировката в Йемен.

В опит да овладее конфликта в Газа Пентагонът изпрати хиляди войници в региона, както и два самолетоносача. Част от тези войски бяха разположени в Червено море на борда на военни кораби.

Миналия месец военен кораб на американските ВМС прехвана четири крилати ракети и над дузина дронове, изстреляни от хусите от Йемен и насочени към Израел.