Йончева: Сделката за Шенген щеше да е добра, ако беше по суша

Предстои подписването на нов документ за регулация на миграцията

Новини
18:33 - 14 Януари 2024
2090
Йончева: Сделката за Шенген щеше да е добра, ако беше по суша

Предстои приемането на Пакта за миграция – пакет документи, който помага на държави като България. Голям пробив на ЕП в преговорите със Съвета. Най-важното е – България и държавите на външната граница на ЕС, когато има мигрантски натиск, ще има релокация на мигранти в други държави членки на ЕС. така ще се помогне на държавите на първа линия. Това обясни евродепутатът Елена Йончева в ефира на бТВ.

„Регламентът Дъблин бе в ущърб на България. Не бе честно – не можем да сме жертви, задето охраняваме границите на ЕС. Не може цялата тежест да е върху нас”, категорична е тя.

„На 20 декември получихме зелена светлина, че този Пакт за миграция ще бъде приет. Очаквам април месец да бъде приет, но ще влезе в сила след две години. За да бъде приложен този пакт, необходими са много технически изисквания – да се сформират екипи от експерти, както и отпускане на 2 млрд. евро за държавите на първа линия”, допълни още тя.

„Досега ЕС не можеше да се справи с тази мигрантска вълна. Влизат всякакви хора с фалшиви паспорти в Съюза – не знаем терористи ли са. С този Пакт има цяла система, която ще позволи да се събира информация от всеки човек. Ще има ясни правила как се събира информацията, ще се взимат отпечатъци, дали тези хора представляват риск за националната сигурност, дали са с фалшиви документи. Когато има голям мигрантски натиск, ЕС е поставил минимална квота от 30 000 души, които държавите членки са длъжни да вземат от държавите на първа линия”, обясни тя.

„Сделката за Шенген щеше да е добра, ако имахме дата за влизане по суша. Бизнесът и икономиката се интересуват най-вече от сухопътните връзки. Получихме засилен контрол на българо-румънската граница – обратно на шенгенската идея. Перспективите не са много добри за момента”, смята Йончева.

На въпрос дали ще участва в предстоящите европейски избори, тя отговори: „Аз никога не планирам. Битката за мен сега е новият Пакт за миграция.”