Йончева желае "добрия рицар" Станишев в евролистата

Драматичен пленум на "Позитано" 20 решава кои са червените кандидати за Брюксел

Политика
09:32 - 14 Април 2019
2152
Йончева желае "добрия рицар" Станишев в евролистата

Водачът на евролистата на БСП Елена Йончева вярва, че Сергей Станишев ще бъде част от кандидатите за Страсбург и Брюксел. Днес в 11 часа на "Позитано" има пленум, на който Националният съвет трябва да одобри окончателния списък. Очаква се драматичен сблъсък между различните крила в партията, тъй като според предварителните информации лидерът Корнелия Нинова не желае нейния предшественик и настоящ президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) да бъде в евролистата.

Станишев не е просто президент на ПЕС, той е най-успешният български политик в европейската левица, той е капитал за България, категорична е обаче Елена Йончева, която е бивша интимна приятелка на експремиера. В ефира на Би Ти Ви тя изрази мнението си часове преди преди пленума.

На въпрос добър рицар ли е Сергей Станишев Йончева отвърна: "Да, той винаги е бил добрият рицар". Въпросът беше зададен от водещата в контекста на подаръка, който експремиерът направи на сина на журналистката. "Синът ми много се зарадва на рицаря, който Станишев му прати по мен", сподели Елена Йончева.

Според журналистката и настояща депутатка в Народното събрание в левицата не се спускат списъци, има дебат, той може да бъде много аргументиран, остър, но има дебат. Това ще се случи и днес, ще има дебат.

На въпрос сега конкуренти ли са със Станишев, Йончева отговори, че няма как да бъдат конкуренти - "ние всички сме заедно". Всеки трябва да бъде полезен в екипа със своя опит, смята тя.

Йончева бе категорична, че нещата с евролистата на БСП не са предрешени, че в БСП има дебат.

„Не съм унищожила оригиналния запис по случая с Боил Банов. Притежавала съм само копие, което съм занесла в прокуратурата. На това копие също може да се направи анализ и проверка. Българската прокуратура по същия начин отказа да разследва „Ало, Ваньо съм“. Прокуратурата се интересува кой е направил записа, а не какво съдържа", каза още Йончева.

"Борисов излезе веднъж и наговори неща, заради които го осъдих. Вицепремиер на Борисов пусна сигнал срещу мен в прокуратурата за оградата по границата. Това са малки бухалки. След това извадиха голямата - делото срещу мен. Откъде мога да знам през 2012 г., че КТБ ще фалира? Аз съм работила за ТВ7 и има излъчена продукция", защити се Йончева. Тя цитира и доклади на Държавния департамент в САЩ и Европейската  комисия, според които в България се шири корупция, а две трети от сигналите срещу хората по високите етажи на властта не стигат до разследвания.


Снимка: Булфото