Юрист пред Lupa.bg: Бедните ще плащат повече за смет, отколкото богатите

Защо при равни разходи за събиране и извозване на боклука цените ще скочат 3 пъти?, пита Даниел Божилов

Икономика
15:35 - 18 Септември 2024
4565
Юрист пред Lupa.bg: Бедните ще плащат повече за смет, отколкото богатите

Депутатите отложиха приемането на новата такса смет, тъй като щяла да бъде 3 пъти по-висока от сегашната. Никой не поставя въпроса при равни разходи за събиране и извозване като как цените ще скочат драстично. Тук става дума просто за преразпределение. Това обясни пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов и активист на БСДД относно поредното отлагане на въвеждането на такса смет, изчислена по нов начин. 

Даниел Божилов

 „В бъдеще повече ще плащат хората, които са по 5 човека в двустайна панелка в жк. „Обеля”. По-малко обаче ще плаща семейство от двама души в хубав квартал и нов апартамент. Но дори и така разликата няма да е в пъти”, убеден е юристът.

 „Ако ти сложат смарт контейнери по 20 бона примерно, цената ще скочи драстично, но ползата от това ще е за производителя на контейнера". Реално бюджета на София за боклука е около 100 млн. лв. Ако ги разделиш тези пари и то без фирмите, излиза, че таксата трябва да е 60-тина лв. на човек”, изчисли Божилов.

 „Толкова е просто - купуваш си чувалче с бандерол, пълниш го и го оставяш на определеното място и фирма ти го извозва. И кой колкото боклук е правил, си плаща за извозването. Така е в Чехия и други страни.  Там хората от блока се събират определят по ценоразпис колко контейнера да си вземат и на колко време да го извозват и си поделят парите помежду си. У нас искат да измислят нещо сложно, че да има за крадене. Освен това плащаме за боклук 2 пъти. 1% от цената на всяка стока, която купуваме, е такса за събирането и рециклирането й. Обаче ти плащаш, някой взима парите и не прави нищо”, смята юристът.

Към момента таксата смет се изчислява на базата на данъчна оценка на имота. Вместо това трябваше от 1 януари да бъде въведен принципът "замърсителят плаща", който да включва няколко начина на определяне на ставката - според броя на живеещите в имота, през купуването на специални торби за смет, чрез отчитане на боклуците, изхвърлени от един блок или вход и разделяне на количеството на броя на живеещите в него.

От ГЕРБ внесоха предложение въвеждането на промените да се отложи. Сред основните им мотиви беше, че е нужно прецизиране на регистрите, по които общините трябва да определят колко хора живеят или работят в даден имот. Освен това от ГЕРБ казаха и че промяната ще доведе до значително увеличение на таксата за битови отпадъци за обикновените потребители.

От министерството на финансите подкрепиха отсрочката, но в същото време предупредиха, че от миналата година Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България заради това, че не прилага принципа "замърсителят плаща".