Юрист пред Lupa.bg: Полицаите ще бият само с разрешение – пълна глупост

Общество
17:00 - 08 Декември 2021
2721
Юрист пред Lupa.bg: Полицаите ще бият само с разрешение – пълна глупост

Бойко Рашков с популистка полицейска инструкция: униформените да употребяват сила само с разрешение. Какво значи това? Ако ги нападнат, ще звънят на шефа си да питат какво да правят?! А той на вътрешния министър?! Пълни глупости! Така юристът Даниел Божилов определи пред Lupa. bg новите правила, по които ще действат полицаите по време на протести и обществени мероприятия.

„Такава глупост и популизъм няма никъде по света. Бойко Рашков с тях се опитва да си прави пиар. Законът на МВР определя правомощията на полицаите и те, ако имат необходимата подготовка и правна грамотност, ще могат правилно да го прилагат“, коментира Божилов.

Той обясни, че сила и помощни средства се използват до момента, в който има нападение. Полицаите нямат право, след като са сложили белезници на някого, да го бият. Ако това не го знаят и не ходят на обучения, тогава едва ли ще четат настоящата инструкция.

„Проблемът на редовите полицаи е лошата им подготовка. Освен това на терен те избиват комплекси. Когато униформеният иска да те задържи, трябва просто да ти каже: „Ела с мен“, като посочи основанието за това. Не е необходимо да ти слагат белезници“, подчерта юристът.

В сега действащата инструкция за охрана е казано само, че сила може да се използва при възстановяване на обществения ред. Лаконичната формулировка на практика дава право на всеки полицай да реши дали ситуацията изисква палка, лютив спрей или арест.

Според авторите на новите текстове целта е да се определи кой носи отговорност за това решение. Полицаите на място ще имат право да употребяват сила по собствено усмотрение само в един случай – при "внезапно нападение".

Освен това в инструкцията е записано и какво означава нарушаване на физическата неприкосновеност на служител – използването срещу него на сила, предмети и вещества, които застрашават живота и здравето му. В категорията на заплаха за полицаите минават и нарушенията на обществения ред.

При установени такива, служителите на първа линия са задължени да докладват на преките си ръководители, които пък трябва да решат какво да се прави. Те могат да наредят да се действа силово, ако са преминати полицейски заграждения или служителите са застрашени.

Промените във въпросните две инструкции са поредните след антиправителствените протести миналото лято. Тогава многократно полицията си позволи да бие, арестува и използва лютив спрей. До последно бившите министри на вътрешните работи от ГЕРБ Младен Маринов и Христо Терзийски отричаха, че полицейско насилие изобщо е имало.