Юрист пред Lupa.bg: Пречистват водата само 30%, а я вдигат. Защо?

ВиК дружествата я купуват от язовирите за 6-7 ст., а ни я продават прескъпо, увери Даниел Божилов

Икономика
17:00 - 02 Октомври 2024
2278
Юрист пред Lupa.bg: Пречистват водата само 30%, а я вдигат. Защо?

Регионалният министър Виолета Коритарова преди 2 месеца в парламента каза, че загубите на „Софийска вода“ са между 70 и 74 %. КЕВР обаче отчита нещо коренно различно - загубите в момента са 34%, а с обещаните инвестиции ще намалеят на 29. Въпросът е правили ли са изобщо реална проверка на изпълнението на предходния бизнесплан? Едва ли. Правят всичко единствено и само на хартия да угодят на концесионера „Веолия“. Това заяви пред Lupa.bg юристът Даниел Божилов, който е водил дела срещу многократното поскъпване на водата.

„Софийска вода“ купува водата от язовирите за 6-7 ст. Продава ни я по 3 и 50 лв. вече. Формират цените си на база на инвестиции и разходи, които всъщност те никога не са правили. При тези цени на водата, която купуват, те нямат интерес изобщо да правят инвестиции. Парите изчезват в частни джобове, а накрая данъкоплатецът пак плаща двойно“, смята Божилов.

По думите му ни дерат и с таксата за пречистване. Фактурират 100% пречистване на водата, а при тия загуби реално пречиствателните станции пречистват едва 30%.

„Този въпрос преди време се опитах да го повдигна пред съда по едно дело срещу цените. И съдът ми каза, че съм нямал правен интерес изобщо да се жаля и отказа да се произнесе. Не допуска до разглеждане на жалби на потребителите срещу цените на водата, тока, парното, телефоните и т.н. Всички жалби се отхвърлят с мотив липса на интерес. В Латинска Америка изгониха „Веолия“ с оръжие. Ние тук чинно търпим и плащаме“, заяви Даниел Божилов.

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри във вторник бизнес плана на "Софийска вода" до 2026 г., според който от 1 октомври водата за столичани става 3.52 лв. за кубичен метър. Това е с 20 процента повече от сега действащата цена от 2.94 лв.

Според бизнес плана през 2026 г. водата в София трябва да струва 3.64 лв./куб. м, а през 2026 г – 3.80 лв., но за тези цени трябва допълнително решение.

За периода до края на 2026 г. концесионерът на столичното ВиК, в който френската "Веолия" държи 77.1 на сто, а Столична община – 22.9%, ще инвестира в мрежата 239.423 млн. лв. и се ангажира да намали общите загуби на вода от сегашните 34.4 процента до 29.3 на сто.

Дружеството ще вложи 92% от предвидените инвестиции в публични активи и 8% в собствени такива. От общия размер на средствата 54.9% са насочени във водоснабдяване, 26.5% в канализация, 5.6% в пречистване, 8.1% във водомери.

Инвестициите ще бъдат изцяло собствени средства на "Софийска вода", за да може да ползва амортизациите на активите. Дружеството получава норма на възвращаемост от 14.44 на сто за вложените в дейността си средства.