За 10 години парламентарните партии са похарчили над 68 милиона лева за избори

Високите разходи за предизборни кампании не гарантират автоматично успех във вота

Политика
14:01 - 07 Август 2024
685
За 10 години парламентарните партии са похарчили над 68 милиона лева за избори

Между 2013 и 2023 г. партиите, които или са минавали бариерата от 4% за парламента, или в дадена кампания са похарчили поне 1 милион лева, общо са изразходвали 68,45 милиона лева. Това сочи анализ на Мартин Драганов от Института за пазарна икономика.

Данните, които използва са от Сметната палата, където партиите са длъжни да отчитат направените от тях разходи по време на предизборни кампании, предаде БНР.

Близо половината от изразходваните средства - в размер на 33,4 милиона лева, са изхарчени от "партиите на статуквото" - ГЕРБ, ДПС и БСП. Между 2013 и 2021 г. те представляват средно 55,1% от парламента, а след 2021 година – средно 56,7%. Електоралната вълна за "промяна" в последните три години не намалява дела им в спечелените депутатски места. 

Същевременно те могат да си позволят значително по-ниски разходи за кампания в изборите след април 2021 г. в сравнение с похарченото от тях между 2013 и 2019 г.

В периода само "Обединени Патриоти" постигат завидни резултати с малкото инвестираните средства. 

"Високите разходи за кампании не гарантират автоматично успех в изборите, а по-скоро подчертават нуждата от стратегическа иновация и по-добро управление на ресурсите на партиите, стремящи се да постигнат електорално предимство пред дълго управлявалите досега. Изключение са патриотичните партии, които разменят твърд електорат помежду си през осемте разгледани изборни цикъла и предизборни кампании", коментира Мартин Драганов.