За какво служи Дискът на смъртта?

Находката от Теотиуакан повече от 50 години е неразгадана

Мистика
16:18 - 08 Април 2019
3071
За какво служи Дискът на смъртта?

Дискът на смъртта е артефакт, открит през 1963 г. в древния мексикански град Теотиуакан. До днес обаче предназначението му остава загадка. За символите по него има само хипотези без категорично становище.

Дискът на смъртта е намерен в подножието на Пирамидата на Слънцето и затова се предполага, че по някакъв начин е свързан с преклонение пред Слънцето. Но каменното лице, оградено с много точно изрязани в камъка лъчи, изразява гняв и злоба. Това кара много изследователи да го определят като дяволски лик или човешки череп. Някои смятат, че става дума за култов предмет, имащ пряко отношение към Миктлантекухтли - ацтекския върховен жрец на смъртта. Така находката получава името си – Диск на смъртта.

Възможно е артефактът да е използван по време на жертвоприношения, но съвършената му изработка кара някои изследователи да предполагат, че Дискът е свързан с извънземна цивилизация, притежаваща много съвършени от днешна гледна точка технологии и методи за обработка на камъка. Напълно реално е и поразителното сходство между християнските икони и слънчевия ореол на Диска. Съществува и твърдение, че както при иконите, така и в случая с Диска на смъртта, ореолът не е високо енергийно поле около главите на светците и образът от каменното съоръжение, открито в Теотиуакан, а нещо като скафандър. Да си припомним, че подобни хипотези се изказват и за стенописите в църквата на българското село Добърско.

Предположението за извънземна намеса в случая с Диска на смъртта се подкрепя и от самото название на града, където е направено откритието. Теотиуакан означава място, на което боговете се спускат на Земята. Възможно е Теотиуакан да е бил база за извънземни, а Пътят на Мъртвите, водещ към Пирамидата на Слънцето, да е всъщност летателна писта за чуждоземните кораби. Затова е и малко вероятно Дискът на смъртта да е имал религиозно значение.