Задава се тежка магнитна буря

Общество
12:06 - 17 Май 2021
3495
Задава се тежка магнитна буря

В близките дни предстои много тежка магнитна буря, предупреди геофизикът Петя Трифонова.

През миналата седмица полето било неспокойно и магнитната буря била умерено силна. След това се очаква отново да има магнитни бури към 21 май.

"Прогнозите се правят максимум три седмици напред и не може да се твърди, че са изключително точни. В последно време не се наблюдават нито силни, нито много чести магнитни бури. Това се дължи на факта, че напоследък слънцето не е толкова активно. Активността му се редува през определено време. Най-известен е периодът от 11 години, когато слънчевата активност се променя плавно. Сега сме в началото на 25-и такъв слънчев цикъл. Всеки един от него започва с по-слаба активност на слънцето, по средата му тя е най-силна, което означава, че около 2025-2026 година ще има най-много геомагнитни бури и техният интензитет ще е най-висок. Напоследък, както при предишния цикъл, слънцето е спокойно", обясни Трифонова пред "Монитор".

Тя е убедена, че магнитните бури влияят на някои хора. "Това е свързано с така наречената метеочувствителност, която сама по себе си не е заболяване. Вероятно с течение на възрастта някои хора стават по-чувствителни към определени параметри. Например - промени на атмосферното налягане, промени във влажността, резки температурни промени. Някои хора много реагират на промени в магнитното поле. Обикновено това са хора с някакви хронични заболявания. Например на промяна във влажността реагират хора, които имат проблеми със ставите, когато намалее влажността пък, реагират хората с алергии и астма. Обикновено на резките промени в магнитното поле реагират хора, които имат сърдечносъдови проблеми. Според лекари реагират и хората, които имат и нарушения в психичното състояние. Рязката промяна на магнитното поле често води до главоболие, наблюдава се повишена тревожност, безсъние", добави геофизикът.