Заешко печено с киселец в сметанов сос

за 4 порции, 80 мин

Кухня
08:16 - 17 Юли 2021
1760
Заешко печено с киселец в сметанов сос

Продукти

1 заек - около 1,4 кг

4 глави червен лук

2 скилидки чесън

сол и черен пипер

1 с.л. брашно

3 с.л. зехтин или олио

250 мл бяло вино

300 мл бульон по избор

2 клонки розмарин

3 клонки мащерка

150 мл течна готварска сметана

1 шепа киселец

 

Приготвяне

Заекът се нарязва на парчета – около 10-12 части. Обелените лук и чесън се нарязват на филийки.

Заешкото се овкусява със сол и черен пипер и се поръсва и овалва с брашното. Запържва се в 2 с.л. загрят зехтин или олио до златисто. Месото се изважда.

Прибавя се останалият зехтин или олио и се сотира леко лукът, добавя се чесънът и се деглазира с бялото вино като се оставя силно да заври. Сипва се бульонът и се връща заешкото месо.

Слагат се розмаринът и мащерката на клонки. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 45 мин.

Месото и билките се изваждат и заешкото се завива в алуминиево фолио. В соса от печенето се сипва течната сметана и се оставя леко да кипне.

Добавя се нарязаният на едро киселец и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер. Заешкото месо се връща в соса.

По същия начин се приготвя пилешко или друго птиче месо.