Заешко печено с киселец в сметанов сос
за 4 порции, 80 мин
Продукти
1 заек - около 1,4 кг
4 глави червен лук
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
1 с.л. брашно
3 с.л. зехтин или олио
250 мл бяло вино
300 мл бульон по избор
2 клонки розмарин
3 клонки мащерка
150 мл течна готварска сметана
1 шепа киселец
Приготвяне
Заекът се нарязва на парчета – около 10-12 части. Обелените лук и чесън се нарязват на филийки.
Заешкото се овкусява със сол и черен пипер и се поръсва и овалва с брашното. Запържва се в 2 с.л. загрят зехтин или олио до златисто. Месото се изважда.
Прибавя се останалият зехтин или олио и се сотира леко лукът, добавя се чесънът и се деглазира с бялото вино като се оставя силно да заври. Сипва се бульонът и се връща заешкото месо.
Слагат се розмаринът и мащерката на клонки. Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 45 мин.
Месото и билките се изваждат и заешкото се завива в алуминиево фолио. В соса от печенето се сипва течната сметана и се оставя леко да кипне.
Добавя се нарязаният на едро киселец и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер. Заешкото месо се връща в соса.
По същия начин се приготвя пилешко или друго птиче месо.