Захариева: Полицията не е длъжна да охранява нерегламентиран протест

Има грешки в проекта на новата Конституцията, но ще се изчистят, обясни външният министър

Новини
08:49 - 18 Август 2020
3204
Захариева: Полицията не е длъжна да охранява нерегламентиран протест

Вие какво предлагате - полицията да охранява нарушението на закона ли? Пътувате нанакъде и без предварително обявяване някой решава и блокира кръстовище, през което трябва да минете. Часове по-рано няма как да се предвиди това.

Такъв бе коментарът на вицепремиера Екатерина Захариева по повод липсата на полиция при снощния инцидент на "Ситняково" в столицата, когато колата на майка с две деца вътре бе трошена от протестиращи след опит да пробие  блокадата. След подаването на сигнала за атаката патрулка на полицията пристига веднага на мястото.

Полицаите се грижат за реда и в момента, обясни Захариева пред Би Ти Ви. 40 дни полицията охранява, уточни тя. 

Не съм министър на вътрешните работи, за за давам оценка за снощи, но мисля, че през цялото време полицията си върши много добре работата, повтори Захариева. Тези, които призовават за правов ред, сами трябва да го съблюдават, настоя тя по адрес на протестиращите.

С коментарите си за проекта за нова Конституция президентът отново показа, че не може да се държи като обединител на нацията, заяви вицепремиерът. Тя посочи, че изборът на половината велики депутати като мажоритарни е предожен заради волята на много хора, изразена на референдума преди няколко години.

Конституцията е писана в последния месец, не отрече Захариева. Аз самата през годините съм изказвала мнение, че за промени на квотите във ВСС не е нужно свикване на ВНС, призна тя. Спорове обаче по тази тема в юридическите среди има.

Има грешки, видях и много повече от тези, които се забелязаха в публичното пространсто, но това е проект, ще се изчистят. Има си редактори в правната дирекция на парламента, това можеше да стане, но се бързаше да се внесе сега, за да се разсеят всякакви спекулации, че ГЕРБ иска да протака, обясни вицепремиерката.

Един от "дебационните въпроси" по думите й е законодателната инициатива на съдебните съвети, заложена в проекта. Изпълнителна и законодателна власт също са разделени, а МС има право на законодателна инициатива, посочи Захариева.

На дебат подлежи и броят на народните представители, добави тя. Самата Захариева била за по-голям брой депутати. Но пък не може да има 300 или 500, за да влезе всяка малка партия в парламента, коментира тя хипотезата, че така само най-големите политически сили ще имат представителство.

"Това е проект", бе отговорът й на въпроса защо гражданските права са преместени на финала на конституцията. От 10 години слушаме за промяна и когато наистина има действие в тази посока, политическите партии гледат да се измъкнат от това, констатира тя.