Захариева: Реагирахме максимално остро срещу Турция

Външната министърка е спокойна за бъдещия тон между двете страни

Новини
13:25 - 10 Април 2019
2399
Захариева: Реагирахме максимално остро срещу Турция

Демаршът е най-острата реакция, която може да имаме. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си за изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу на Турция във връзка със Закона за вероизповеданията и опита за намеса в българските вътрешни работи. Захариева отсече, че това е била възможно най-тежката дипломатическа реакция от страна на Външно.

Захариева обясни, че в зависимост от ситуацията в дипломацията се преценява кой е най-добрият начин за
реакция. "На мен като външен министър много ми се иска така ревностно да браним защитата на България и ненамесата във вътрешната политика от всяка друга държава. С Турция реагирахме адекватно, както винаги сме реагирали", добави тя. И напомни мнението си отпреди няколко дни - че изказването на турския външен министър е неприемливо и като такова го е определило и повереното й ведомство. "Министър-председателят г-н Борисов на среща с вицепрезидента на Република Турция направи остър демарш. Още в същия ден по мое нареждане посланикът на Република Турция беше извикан“, каза Захариева и изрази надежда, че това няма да се повтори и няма да навреди на добрите отношения с южната ни съседка. 

Към момента двете страни работят съвместно на всички фронтове, включително по темата за бежанската криза и няма конфликти. 

Снимка: Агнес Методиева