Заков: Нито за миг самолетът не бе заплаха за цивилна или военна структура

Машината бе следена през цялото време, уверява военният министър

Топ
13:23 - 09 Юни 2022
2023
Заков: Нито за миг самолетът не бе заплаха за цивилна или военна структура

Министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности за малкия самолет, който навлезе във въздушното пространство на няколко страни, сред които и България. Случаят е от вчера вечерта, но днес стана ясно какво точно се е случило.

Той потвърди, че въпросният самолет е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, за малко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители, обясни Заков пред Нова тв.

"В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал и в момента се извършват съответните действия за установяване на причините", увери той.

По-рано от Министерство на отбраната (МО) също потвърдиха за случая и дадоха повече подробности.

"На 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план", посочиха от МО.

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано, допълниха от ресорното министерство.