Зам.-шефката на "Булгаргаз": Глупост е, че фалираме, имаме оперативен недостиг

Деница Златева посочи, че се надява цената на газа през октомври да намалее, след като за септември тя е 18% по-висока от август

Икономика
18:43 - 01 Септември 2022
2505
Зам.-шефката на "Булгаргаз": Глупост е, че фалираме, имаме оперативен недостиг

"Не говорим за фалит на "Булгаргаз", а за ликвиден недостиг поради лошо финансово планиране", каза днес пред Би Ти Ви изпълнителният директор на компанията Деница Златева. Към момента в дружеството има дефицит от 1 млрд. лв.

Служебното правителство вече отпусна заем от 800 млн. лв., а вчера Златева обяви, че ще са нужни още толкова средства. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" нарече втория заем мостово финансиране, за да се платят поети ангажименти към доставчици.

Деница Златева посочи, че се надява цената на газа през октомври да намалее, след като за септември тя е 18% по-висока от август. Тя посочи, че предстои обявяване на търгове за доставки на газ по тръби и втечнен, като те щели да бъдат максимално прозрачни.

Златева посочи, че продължава ежедневното изпращане на заявки към "Газпром" за дължимите количества газ по договора, който изтича в края на годината. "Ако се започнат преговори за възобновяване на доставките, ще влезем като страна в тях. До момента не се водят търговски преговори, ако такива започнат, тогава ще се преговаря и в каква валута ще се плаща", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз".