Западът и Русия си размениха остри реплики за Украйна

Сергей Лавров обвини Украйна и западните ѝ съюзници, че застрашават сигурността на страната му

ЕС
14:55 - 30 Ноември 2021
1302
Западът и Русия си размениха остри реплики за Украйна

САЩ и Великобритания предупредиха Русия да не проявява нова военна агресия срещу Украйна, а руският външен министър Сергей Лавров обвини Запада, че застрашава сигурността на страната му. Това предаде Ройтерс.

Днес НАТО се събира, за да обсъди струпването на руски войски по границата с Украйна. На пресконференция преди срещата държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази тревога от "необичайните" движения на руските части и "все по-войнствената реторика".

"Всякакви ескалиращи действия от страна на Русия тревожат Съединените щати... и всяка подновена агресия би довела до сериозни последици. През следващите дни ще се консултираме отблизо с партньорите от НАТО дали има други стъпки, които трябва да предприемем като алианс, за да укрепим отбраната си", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък коментира преди началото на разговорите, че намеренията на Русия са неясни. "Виждаме тежка техника, виждаме бронирани части, безпилотни самолети и десетки хиляди боеспособни руски войници", добави той.

Членовете на НАТО Великобритания и Германия направиха подобни изявления. 

"Ние ще застанем до останалите демокрации срещу злонамерената дейност на Русия. Всяко действие за подкопаване на свободата и демокрацията, на които се радват нашите партньори, би било стратегическа грешка ", заяви британският външен министър Лиз Тръс. Германският ѝ колега Хайко Маас пък каза: "Подкрепата на НАТО за Украйна е непрекъсната... Русия ще трябва да плати висока цена за всякакъв вид агресия."

Междувременно във вторник министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров обвини Украйна и западните ѝ съюзници, че застрашават сигурността на страната му и подчерта, че Москва може да отговори на подобни заплахи.

Лавров каза още, че Западът провокира Украйна да предприеме действия срещу Русия и ѝ влияе да използва сила в района на Донбас. По думите му Москва не изключва варианта Киев да "избухне във военна авантюра" срещу нея, особено след като от НАТО наскоро са увеличили частите си в региона.

Струпването на все повече руски войски по границите на Украйна в последно време предизвика притеснения и обвинения в подготвяне на военна агресия. Москва отхвърля твърденията. В понеделник Беларус обаче обяви съвместни военни учения с Русия на границата си с Украйна, което допълнително разтревожи Запада.