Запалиха камион в Пловдив заради пакета „Мобилност”

75 на сто от транспортните фирми са заплашени от фалит

Новини
14:00 - 04 Април 2019
1797
Запалиха камион в Пловдив заради пакета „Мобилност”

В знак на протест срещу пакета "Мобилност" превозвачи запалиха товарен камион в двора на транспортна фирма в Пловдив. На мястото присъстваха няколко десетки собственици на превозвачески фирми от цялата страна и техни служители, съобщи БТА.

По думите на Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, това е послание към депутатите в Европейския парламент, че "именно това ще се случи и с българските превозвачески бизнес в България и Източна Европа, ако пакетът бъде гласуван". По думите му това е "най-скандалният и най-спорен законодателен акт в историята на ЕП". 

Той уточни, че от 12 634 български транспортни фирми 9387 са с до 5 камиона, което означава, че близо 75 на сто са малки фирми и нямат ресурса да се преобразуват. По думите на Арабаджиев те ще бъдат най-засегнати, ако днес този пакет бъде гласуван. Не е коректно, добави той, в предпоследната сесия на този ЕП да се гласуват наведнъж 126 изменения.

"Това е израз на силата на големите западноевропейски държави да ни покажат как могат да смачкат работещ бизнес в Източна Европа", коментира още Йордан Арабаджиев.