Започва "Куртово Конаре Фест" в едноименното село

Мотото на тазгодишното издание е "Междукултурен диалог чрез храна и изкуство"

У нас
09:44 - 06 Септември 2019
2038
Започва "Куртово Конаре Фест" в едноименното село

В с.Куртово Конаре започва единадесетото издание на фестивалът на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти - "Куртово Конаре Фест". Той е тридневен и винаги е през втората седмица на септември. Ще продължи до 8 септември.

Събитието ще бъде официално открито днес с пленер за художници и фотопленер, съобщи Емилия Шушарова, председател на организационния комитет на фестивала и секретар на народно читалище "Любен Каравелов -1897" в населеното място.

Тази година събитието е част от проект "Куртово Конаре Фест- сцена за съвременно изкуство" и се осъществява с подкрепата на Фондация "Пловдив 2019" - Европейска столица на културата, пише БТА.

Предвидени са също щандове с плодове, зеленчуци, традиционни храни и художествени изделия, арт работилници, дискусии, редица изложби и изключително богата музикална програма. А също и демонстрации на правене на лютеница от местни майсторки, както и варене на доматена супа. През втория ден на фестивала ще бъде излъчен победител в конкурса "Царица на лютеницата" и другите конкурси. Тази година специални гости са кошничари от задругата на майсторите, които ще демонстрират занаята си, ще има и редица изделия и кукли от царевична шума, и различни художествени изделия.

Новото тази година, е че наблягаме на младите и на мултикултурният диалог чрез храната и изкуството. Това е и темата "Куртово Конаре Фест-междукултурен диалог чрез храна и изкуство!" и е подкрепена от Министерството на културата по комуникационната стратегия на България за ЕС. Имаме и пленер дървени пластики, които ще останат в парка на селото, каза Емилия Шушарова. Различни организации по редица проекти финансират малките събития в рамките на голямото събитие "Куртово Конаре Фест". Емилия Шушарова сподели още, че в Куртово Конаре има живеещи и трайно уседнали чужденци от девет националности, които тази година също са привлечени за участие във фестивала. Подредена е една изложба "Нашите /не/чужденци" по проект "Да се опознаем!", предвиден е и щанд с техни характерни храни - от Италия, Гърция, от Англия.
Очакват се също и много чуждестранни гости участници в богата музикална програма - 28 музиканти от страни от различни континенти.

Темите в тазгодишното издание на събитието са "Куртово Конаре Фест-междукултурен диалог чрез храна и изкуство!"; "Куртово Конаре Фест-фестивал без найлонови торбички!" и "Да не разхищаваме храната!".