Започва Сирната седмица
През нея не се яде месо, но все още е разрешено да се яде мляко, сирене, яйца, риба

На 24 февруари църквата отбелязва началото на Сирната седмица - дните, предхождащи Великия пост. Тя започва след Месни Заговезни и приключва с празника Сирни заговезни на 2 март. След това започват постите.
По време на Сирната седмица не се яде месо, но все още е разрешено да се яде мляко, сирене, яйца, риба.
Според народните вярвания ако на този ден има слана, пролетта ще закъснее, а ако има топене на снега, пролетта ще е ранна. Ако има вятър, това показва ветровито лято. Слънцето пък февруари обещава добра реколта.
Забранява се физическа работа, особено с добитък и вълна. Смятало се, че нарушаването може да доведе до болести сред животните. Не трябва да се карате - за да не донесете нещастие на семейството си. На този ден стопаните се молят за здравето на своите животни. Оборите се пръскат със светена вода, маково семе или сол.