Започват реалните тестове на тол системата

Новите пътни такси ще важат за големи камиони над 12 т.

Новини
14:01 - 16 Август 2019
1618
Започват реалните тестове на тол системата

Агенция "Пътна инфраструктура" пуска във физическа експлоатация системата за пътни такси. Реални суми няма да се начисляват по нея, съобщи БНТ.

Агенция "Пътна инфраструктура" прие новата система от фирмата доставчик. Остават довършителни работи от австрийската фирма, която ще получи за услугата близо 180 млн. лева. От АПИ обясниха, че предстои изграждането на допълнителни системи и за проследяване.

Първоначално ще се тества системата за издаване на т.нар. маршрутни карти. Новите пътни такси ще важат за големи камиони над 12 т.

Направен беше тест за издаване на пътна карта, която ще замести електронната винетка. Тестът показа, че разстоянието примерно от София до Бургас би струвало около 73 лева на камион с пет оси и стандарт 5. Новите цени са само тестови.

Заложените пътища, по които ще се тества системата също са тестови и обхващат около 6000 км., което е близо 30% от пътната мрежа на страната, която е близо 20 000 км.

Предстои да се решава дали ще бъдат разширени пътищата, по които ще се плащат т.нар. пътни такси.

Пътните такси ще се таксуват на базата на устройства, монтирани над пътищата и с лазарно проследяване ще се следят номерата на колите, които преминават под даденото устройство. Ще се запазват само тези на нарушителите.