Запрянов: Има риск от терористични атаки в Европа

Трябва да преразгледаме мерките си за сигурност, заяви военният министър

Топ
14:09 - 02 Октомври 2024
1294
Запрянов: Има риск от терористични атаки в Европа

"Надявам се и апелирам да не се стига до пълномащабна война в Близкия изток, защото това ще бъде най-лошият сценарий".

Това коментира министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Възможно е да се стигне до пълномащабна война, ако Съветът за сигурност на ООН и големите държави не спрат ескалацията между Израел и Иран. По моята оценка вече балансираме на ръба, обясни той.

„Ситуацията на сигурност в Близкия изток определено се усложнява. Това е атака на държава срещу държава. Ако Израел отговори със същото, става ескалация", каза той. Според него терористични действия на ислямистки организации са възможни и в европейските страни и трябват да се вземат мерки. Засега обаче службите не докладват за опасност.

При една ескалация трябва да отчитаме рисковете от бежански поток, каза Запрянов.

За разлика от вътрешния министър Атанас Илков, Запрянов не изключва напълно обаче терористични действия на ислямските организации в европейските страни.

Затова трябва да си прегледаме мерките за сигурност, по думите му. Военният министър не изключва пълномащабна война, ако големите сили и Съветът за сигурност на ООН не спрат конфликта между Израел и Иран. Вече балансираме на ръба, така Запрянов отговори на въпроса има ли шанс за дипломатическо разрешаване на конфликта. Ако Израел отговори на Иран, това е ескалация, по думите му.