Зърнарите искат забраната от Украйна да продължи и през есента

Свят
21:53 - 26 Юли 2023
2604
Зърнарите искат забраната от Украйна да продължи и през есента

От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват за удължаване на забраната за внос на зърно от Украйна и след 15-ти септември. Същото искане имат и останалите най-засегнати от украинския внос държави - Полша, Унгария, Румъния и Словакия.

Според зърнопроизводителите в средата на септември започва прибирането на реколтата от царевица и слънчоглед и българските фермери трябва да имат време да реализират продукцията си.

След проведеното заседание днес на Управителния съвет на НАЗ председателят й Илия Проданов посочи, че проблемите с вноса на зърно през Черно море допълнително ще затруднят българските земеделци:

"Тази забрана до 15-и септември не ни върши чак такава работа, защото и в Украйна и в България тогава е прибирането на слънчогледовата реколта, След 15-и септември се очаква, когато там се прибере реколтата, да има голям натиск от внос".

Заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева коментира, че ситуацията за зърнопроизводителите отново е сложна в контекста на последните събития във войната в Украйна:

"Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия отново излизат с обща позиция за удължаване на ограниченията за слънчоглед, царевица, пшеница и рапично семе след 15-и септември. Това е решение, което в крайна сметка е на европейско ниво".