Защо е нужна 28-дневна карантина?

Китаец продължава да е заразен за околните 49 дни след появата на симптомите

У нас
09:10 - 28 Март 2020
8884
Защо е нужна 28-дневна карантина?

Заповед на здравния министър Кирил Ананиев късно вечерта в петък с нареждане карантината за доказаните COVID-19 случаи у нас да се удължи от 14 на 28 дни има своето логично начало. Макар инкубационният период за повечето пациенти по света да е между 5 и 9 дни от последния контакт с инфектиран човек, има достатъчно данни, че отделянето на вируса в околната среда дори след дехоспитализация може да трае и няколко седмици. 

Преди седмица медици от Китай разкриха случай от Ухан, при който пациент на средна възраст, оздравял от COVID-19, показва положителни тестове за коронавируса в продължение на цели 49 дни. 

Мъжът постъпва за тестове в болницата на 8 февруари след оплакване от повишена температура, започнала седмица по-рано, без други симптоми. Близък негов роднина е диагностициран ден по-рано с болестта. 

При приема му в клиниката, мъжът съобщава, че поддържа температура от едва 36,2 градуса, след като е приемал антипиретици и билки от традиционната китайска медицина в продължение на 1 седмица. Той обаче се доказва положителен за носителство на инфекцията, което по-късно се допълва от данни от скенера. На изображенията се вижда, че долният лоб на десния му бял дроб е засегнат. Лабораторните резултати сочат, че броят на лимфоцитите и неутрофилите са нормални. 

2 дни след хоспитализацията му пациентът отново вдига температура, макар и ниска - до 37,5 градуса. Въпреки че се възстановява, резултатите от над 20 PCR-теста чак до 49-я ден се връщат като "положителни". В същото време антителата срещу коронавируса се показват положителни още на 20 февруари, докато тези за траен имунитет остават негативни чак до 14 март. 

Пациентът е подложен на лечение с кръвна плазма от вече доказано възстановени пациенти. 4 часа по-късно телесната му температура скача до 38,9 градуса, което е нормална реакция при кръвопреливане. Тя се връща към нормалните си стойности ден по-късно. На 16 и 17 март той е изписан с 2 последователно негативни резултати от PCR-тестовете.