Защо патриарх Неофит избра "Света Неделя" за свой вечен дом?

Негово Светейшество ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф

Личности
12:00 - 15 Март 2024
5600
Защо патриарх Неофит избра "Света Неделя" за свой вечен дом?

Църквата "Света Неделя" е един от емблематичните храмове в София, посветен на Света великомъченица Неделя. Именно там е пожелал да бъде погребан покойният патриарх Неофит.

Тленните му останки ще бъдат положени в черквата в събота, когато ще бъдат докарани с литийно шествие от катедралния храм "Св. Александър Невски".

Освен глава на Българската православна църква, приживе дядо Неофит беше и митрополит на София. Именно "Света Неделя" е катедралата на Софийската света митрополия, което обяснява и желанието на патриарха там да бъде неговият гроб. Желание, което бе уважено от Светия синод.


Последният дом на Неофит I е място, тясно свързано с неговото израстване в църковната йерархия - именно в митрополитския храм той е ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, а след това е възведен и в архимандритско достойнство.

Имаше и предположения, че дядо Неофит ще бъде погребан в Троянския манастир до патриарх Максим, тъй като и тази Света обител е тясно свързана с духовното израстване на Неофит. Патриарх Максим е роден в троянското село Орешак и затова той приживе избра Троянския манастир за свой вечен дом. А дядо Неофит, със светското име Симеон Димитров, е роден в София и пожела тленните му останки да почиват в двора на "Света Неделя".

В "Света Неделя" дядо Неофит отслужва и първата си света Литургия като кириарх на Софийска Света митрополия и патриарх на 10 март 2013 г. По традиция в "Света Неделя" патриархът отслужва и литургията за Второ възкресение навръх Великден. 

Патриарх Неофит разговаря с миряни по време на Разпети петък през 2019 г. Тогава Негово Светейшество все още беше в сравнително добро здраве
 

Древното минало на катедралата е забулено в неизвестност. Вероятно първоначалната църква е била построена още през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция. През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се наричал „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Милутин.

Патриархът се моли пред иконата на Света Неделя в едноименния софийски храм


Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм "Св. Неделя", съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Йосиф I е виден висш български православен духовник, екзарх на Българската екзархия от 1877 до 1915 г. Екзарх Йосиф има големи заслуги за запазване на единството на Българската православна църква и за българското просветно и църковно дело в Македония и Одринско, останали в Османската империя след 1878 г. 

Полагането на Патриарх Неофит до гроба на Екзарх Йосиф е знак на приемственост в Българската православна църква.