Защо Путин въвлича Русия във войни с Чечения и Украйна?

Британският историк Марк Галеоти разгадава имперското високомерие на руския президент в сензационна книга

Книги
18:00 - 02 Август 2023
9012
Защо Путин въвлича Русия във войни с Чечения и Украйна?

Защо Путин въвлича Русия в поредица от военни конфликти през последните 20 години? Този въпрос е сред най-горещите в съвременния свят и е нужно да му се отговори сега, повече от година след като започна военната агресия на Кремъл срещу Украйна. Британският историк Марк Галеоти прави това обстойно, задълбочено и достоверно в забележителното си изследване „Войните на Путин“.

Това е точната книга в точното време, която обяснява какво се случва в главата на държавника, чието име присъства всеки ден в новините. Документалният труд с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от 2 август в превод на Гриша Атанасов и корица от Стоян Атанасов (Kontur Creative). „Войните на Путин. От Чечения до Украйна“ е задължително четиво не само за експертите по международна политика, отбрана и сигурност, но и за всеки, който иска да разбере случващото се днес в Украйна и в Русия.

Авторът Марк Галеоти, който през 2022 г. получи забрана от руското правителство да посещава страната, детайлно анализира как военните конфликти влияят върху политиката на Кремъл и как на свой ред тази политика отключва нови кампании.

Галеоти, който се занимава с руска история и проблемите на сигурността още от края на 80-те години, има широк кръг контакти, включително в Кремъл и в Министерството на отбраната в Москва. В книгата си той разказва повече от любопитни истории, научени от военни ветерани, действащи офицери и дипломати, които среща, докато живее и пътува из Русия.

В задълбоченото изследване, което се чете като увлекателен шпионски роман, авторът си поставя и осъществява няколко важни цели. Първо, анализира информационната война, която Кремъл води, без да пести сили и пари, срещу Европа и САЩ. Второ – подробно описва еволюцията на въоръжените сили на страната – от времената на болезнения им упадък след разпадането на Съветския съюз, през последвалите мъчителни опити за реформи, превъоръжаване и модернизиране, съпроводени с жестоки корупционни схеми и яростна съпротива на генералитета. Галеоти прави дисекция и на различните видове войски и тяхното въоръжение. Обръща специално внимание и на силите, които извършват тайните операции по света.

Изводът, който личи, е че процесите, които наблюдаваме, са неделима част от имперското високомерие на президента Владимир Путин, амбициран да наложи глобалния авторитет на Русия над цял свят. Провалът на опустошителната война в Украйна обаче показва, че десетилетията на военни реформи, съпроводени с огромни разходи, са до голяма степен пропиляно време.

Оценката на Галеоти е безпощадна: „Ако се беше задоволил с изграждането на силна държава в собствените ѝ граници, ане с фантазии за империя, Путин вероятно би бил запомнен като успешен държавен строител. Вместо това, в продължение на години, а може би и десетилетия, дори и при евентуалния му наследник, Русия ще се възстановява от щетите, причинени от неговата прекалена амбициозност“.

Путин, който обича да се снима с военни униформи и в героични пози – в пилотска кабина на самолет, каращ танк или разглеждащ нов модел пушка, дори не е ходил в казармата, обръща внимание Марк Галеоти.

Разбира се, „Войните на Путин“ е написана, докато Кремъл води война срещу Украйна. Действителността предлага ежедневно нови и нови факти и преоценки на отделни личности. Като цяло обаче обективността на основните изводи и анализи е несъмнено доказана. 

Марк Галеоти (р. 1965 г.) е британски историк, лектор, писател и специалист по международна престъпност, Русия и руската сигурност. Той е почетен професор в Лондонски университетски колеж, старши сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute и директор на консултантската фирма „Маяк интелиджънс“.