Защо Турция няма да поиска задействане на член 5?

Топ
12:32 - 15 Октомври 2019
1879
Защо Турция няма да поиска задействане на член 5?

Член 5 от договора на НАТО за колективна отбрана е първоначалната цел за самото създаване на Алианса. Целта му е да се създаде пакт за взаимопомощ за противодействие на риска Съветският съюз да разшири контрола си над Източна Европа върху други части на континента.

Член 5 предвижда, че ако съюзник по НАТО е жертва на въоръжено нападение, всяка страна-членка на Алианса ще разгледа този акт на насилие като въоръжено нападение срещу нея и всички останали и ще предприеме действията, които счита за необходими за подпомагане на нападнатия съюзник. По правило, записано и в договора, всяко такова въоръжено нападение и всички мерки, предприети в резултат на това, незабавно се докладват на Съвета за сигурност към ООН.

По искане на Турция на три пъти НАТО въвежда колективни мерки за отбрана - през 1991 г. с разполагането на ракетите Пейтриът по време на войната в Персийския залив, през 2003 г. със споразумението за пакет отбранителни мерки и провеждане на операция "Показно отблъскване" по време на кризата в Ирак и през 2012 г. в отговор на ситуацията в Сирия с разполагането на ракети "Пейтриът" в разгара на гражданската война за сваляне на диктатора Башар Асад и настъпването на джихадистите от "Ислямска държава". 

Защо обаче сега южната ни съседка е "блокирана" от възможността да задейства член 5 от договора на НАТО за колективна отбрана? 

Инвазията в Сирия се прави от Анкара срещу кюрдски, бунтовнически и джихадистки сили. До момента отговор от пешмергите или от радикализираните ислямисти няма срещу Турция. Освен това, както световните експерти обясняват, президентът Реджеп Тайип Ердоган продължава да провокира с различни изказвания западните си съюзници от Алианса, с което ограничава възможността за нормални консултации по член 4 от договора с Пакта. "Извор на мира" не е консултирана военна операция и не е получила консесус за провеждане от другите страни-членки на НАТО. 

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че съществува известен риск за целостта на Алианса предвид военните действия на Турция. 

"Надявам се Турция да прояви здрав разум и да увери НАТО, че действията й в Северна Сирия са премерени и пропорционални на случващото се в региона, както и да гарантира, че няма да допусне цивилни жертви", каза той след среща с гръцкия премиер Кириякос Мицотакис миналата седмица. В същото време външният министър на Ердоган Мевлют Чавушоглу заяви, че се надява НАТО да демонстрира категорична подкрепа за военната намеса в Сирия, която била провокирана от системното нарушаване на турската сигурност. 

Искрите между Ердоган и централата на НАТО обаче продължават. Президентът на южната ни съседка вече няколко пъти повтори, че Алиансът не показва достатъчно подкрепа за страната му. "Дали това е защото Турция е единствената страна-членка с преобладаващо мюсюлманско население", попита той и предизвика дебат сред европейските лидери дали действително е възможно задействането на член 5 от договора при тези обстоятелства. Германия, Великобритания и Франция като най-силните във военно отношение страни-членки на Пакта засега официално мълчат.