ЗАТЪВАНЕ: Най-големият проблем пред БСП - без Нинова по ниновски

Топ
17:18 - 13 Август 2024
2172
ЗАТЪВАНЕ: Най-големият проблем пред БСП - без Нинова по ниновски

Най-големият проблем ще е да продължим без Корнелия Нинова по ниновски. Това каза пред БНР бившият депутат от БСП Петър Витанов, който беше възстановен като член на социалистическата партия от Националния съвет на левицата, след като партията има временно ново ръководство.

"Една от опасностите би била да не променим политиките си. Лявото в Европа и в света е призвано да решава друг тип въпроси, а не да се занимава с джендъри. Трябва преди всичко да говорим за храната, за страната, за децата, за земята, а не за джендъри. Трябва да се обърне внимание на мерките - демографските, икономическите, социалните, на които трябва да се обърне внимание, здравеопазването, образованието. Борбата с климатичните промени е ключова за оцеляването на нашата пранета. Може и да се правим, че няма климатични промени, но обработваемите площи се свиват, температурите стават толкова екстремни, че е невъзможно да се живее върху цели огромни области. Това води до климатична мигранти, до липса на икономическа активност, води до съпътстващи всякакви проблеми. В основата на замърсяването е капиталът. Бедният човек не замърсява, замърсява онази фабрика, която в името на печалбата е готова да унищожи природата. С това трябва да се борим ние", коментира той.

"Състоянието в БСП е плачевно. Въобще лявото в България е на дъното. Надявам се първа стъпка към обединение да е подаването на ръка и връщането на хора, отстранени, изхвърлени, изключени неправомерно от БСП. Да бъдат мотивирани те да се борят и да работят за лявата идея. Аз бих се върнал само когато видя отбора от приятели и съмишленици, защото ние вярваме в колективността, а не в индивидуализма".

Петър Витанов подчерта, че от електорална гледна точки обединението на лявото за предстоящите избори няма да донесе "кой знае колко":

"Това може да е декларативна стъпка към широко обединение. Да се върнат и избирателите - това са 1 милион души, които са спрели да гласуват за БСП".