Затворени пътища, пристанища и сняг до два метра в Румъния

ЕС
12:04 - 27 Ноември 2023
2151
Затворени пътища, пристанища и сняг до два метра в Румъния

Румъния продължава да е в плен на лошото време. 19 участъка от републиканските пътища са затворени. Ограничения са въведени в окръзите Бакъу, Констанца, Браила, Галац и Васлуй.

Преустановено е движението и в окръг Тулча, където снегът достига два метра, съобщават от Инспектората за извънредни ситуации. Там все още има автомобили, блокирани в снега, а 53 от населените места са без ток.

"Решението за затварянето на окръжните пътища за обществено движение е взето от Окръжната комисия за извънредни ситуации. Ограничението ще отпадне, когато снегопочистващите машини успеят да отпушат пътните артерии. Има блокирани седем коли, а 11 души са потърсили помощ от пожарната", уточняват от Инспектората за извънредни ситуации.

Жълт код за лошо време е в сила и за окръзите Кюстенджа и Галац. Там, както и в Браила и Кълъраш, училищата днес остават затворени. Властите взеха това решение заради пътищата, които все още са покрити с дебела снежна покривка и заради множеството аварии в електрическата мрежа. Над 300 000 потребители са без ток.

Сложна е ситуацията и на пътя в Доробанцу, окръг Констанца, където ТИР е закъсал от неделя заради силната снежна виелица. Шофьори, преминаващи през района, спират и от няколко часа се опитват да разчистят снега, което е изключително трудна мисия, предава Диджи24, цитирана от БТА.

По крайбрежието силни бури събориха дървета и отнесоха покриви. В град Констанца хиляди хора останаха без питейна вода и електричество. Властите ги призоваха да не напускат домовете си, докато не премине екстремното време. "Доставката на електроенергия остава голям проблем. 51 000 домакинства са засегнати", съобщи префектът, цитиран от Диджи24.

Заради лошото време остават затворени и пристанищата Мидия и Мангалия.

През последните 24 часа обилният снеговалеж и силният вятър са засегнали 177 населени места в 22 окръга, съобщават от Инспектората за извънредни ситуации на Румъния. Пожарникарите, съвместно с останалите структури и органи, ангажирани с овладяването на сложната обстановка, причинена от лошото време, са се намесили да помогнат за отблокирането на 666 автомобила, за разчистването на 543 дървета и на три паднали на пътното платно стълба.