Здравни експерти: Ако ближете анус, сте застрашени от сифилис и гонорея

Здраве
17:20 - 31 Януари 2023
3706
Здравни експерти: Ако ближете анус, сте застрашени от сифилис и гонорея

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, оралният секс е една от най-често срещаните практики между хората в сексуално активна възраст. Този тип взаимоотношения включва използването на устата, устните и езика, за да се стимулира пенисът, вагината или ануса на партньора.

Но тук трябва да се обърне внимание, че пренебрегването на предпазни средства при този тип сексуален контакт може да доведе до някои инфекции. И ако при орален секс със стимулация на пениса може да се използва презерватив, при близането на вагината или ануса на партньора единствения начин за предпазване е отличната хигиена, който за зъжаление, не осигурява 100% защита.

Когато говорим за предавани по полов път болести, най-честите такива са гонорея и сифилис. Последното се проявява като язва в устата и бузите, а друг видим симптом са петна по кожата. Също така сифилисът може да бъде объркан с гъбична инфекция и хората да бъдат диагностицирани късно или да бъдат лекувани неправилно.

Инфекциите на гърлото могат да бъдат причинени от хламидия или гонококов тонзилит, а често симптомите им могат да бъдат объркани с обикновена болка в областта, свързваща устата с трахеята.