Здравният министър съди прокуратурата за 70 хиляди лева

Асена Сербезова иска обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника заради липсата на ковид лекарства

Политика
10:33 - 30 Юни 2022
2196
Здравният министър съди прокуратурата за 70 хиляди лева

Здравният министър в оставка Асена Сербезова съди прокуратурата за 70 хиляди лева. На 28 юни в Софийския градски съд е внесен иск за 70 000 лева неимуществени вреди от името на Асена Сербезова срещу прокуратурата.

Здравният министър в оставка съди държавното обвинение за неимуществени вреди заради съобщението, че е извършила престъпление от висока обществена опасност и е привлечена като обвиняема за това, че в национален ефир е изказала притеснения за липса на достатъчно лекарства в началото на Ковид-пандемията.

Исковата молба е разпределена на съдебен състав.

Асена Сербезова настоява да получи обезщетение заради воденото срещу нея наказателно дело за всяване на паника. Прокуратурата го инициира, докато Сербезова беше председател на Българския фармацевтичен съюз по време на извънредното положение, обявено заради пандемията. Тогава Сербезова даде интервюта за БНР и БНТ, в които предупреди за възможен недостиг на лекарства.

Държавното обвинение изтълкува това като престъпление и я подведе под отговорност, припомня в. "Сега". През март 2021 г. Сербезова беше оправдана на първа инстанция от Софийския районен съд. Прокуратурата протестира срещу оправдателната присъда, но в крайна сметка се отказа да поддържа обвинението пред Софийския градски съд. Пред втората инстанция прокурорът пледира, че в случая става въпрос за отстояване на мнение, което не е целенасочено невярно заблуждаващо съобщение за тревога.

Подсъдимата правилно е оправдана, да се потвърди изцяло оправдателната присъда, настоя прокурорът. Така през август 2021 г. СГС окончателно оправда Сербезова. Като съдията подчерта, че тя не само не е всявала паника, ами е била полезна за обществото.

След като беше обявена за невинна, Сербезова получи право да съди прокуратурата за незаконно обвинение. В исковата си молба, внесена в съда във вторник, Сербезова пише, че заради наказателното дело е претърпяла стрес и притеснения. Обвиненията се отразили и на здравето й. Тя припомня, че прокуратурата е оповестила и на сайта си, че е обвинена в престъпление с висока степен на обществена опасност.