Зеле с картофи и сметана
за 4 порции, 40 мин
Продукти
1 зелка
500 г картофи
1 глава лук
1 червена чушки
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. масло
1 яйце
200 г заквасена сметана
наситнен магданоз
индийско орехче, черен пипер и сол
Приготвяне
Обелените и нарязани на големи парчета картофи се сваряват в малко подсолена вода.
В зехтина или олиото се запържва обеленият и нарязан на дребно лук за 1 мин.
Прибавят се чушките и зелето, нарязани на тънки лентички.
Посолява се, поръсва се с черен пипер и се задушава под капак, докато всичко омекне, като се разбърква няколко пъти.
Картофите се намачкват на грубо пюре с маслото, сол, индийско орехче и черен пипер, разбитото яйце и заквасената сметана.
Смесва се със зелето и се запича в загрята умерена фурна до златисто.
Поръсва се с магданоз.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.