Зеле с картофи и сметана

за 4 порции, 40 мин

Кухня
11:31 - 18 Ноември 2020
2012
Зеле с картофи и сметана

Продукти

1 зелка

500 г картофи

1 глава лук

1 червена чушки

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. масло

1 яйце

200 г заквасена сметана

наситнен магданоз

индийско орехче, черен пипер и сол

 

Приготвяне

Обелените и нарязани на големи парчета картофи се сваряват в малко подсолена вода.

В зехтина или олиото се запържва обеленият и нарязан на дребно лук за 1 мин.

Прибавят се чушките и зелето, нарязани на тънки лентички.

Посолява се, поръсва се с черен пипер и се задушава под капак, докато всичко омекне, като се разбърква няколко пъти.

Картофите се намачкват на грубо пюре с маслото, сол, индийско орехче и черен пипер, разбитото яйце и заквасената сметана.

Смесва се със зелето и се запича в загрята умерена фурна до златисто.

Поръсва се с магданоз.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.