Зелен фасул гулаш с балсамико
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г зелен фасул – пресен, замразен или от консерва
1 тиквичка
1 чушка – жълта или зелена
1 червена чушка
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 с.л. червен пипер – може една част да е лют
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. балсамов оцет
сол, черен пипер, кимион
4 с.л. зехтин или олио
1 литър бульон по избор
125 мл заквасена сметана или кисело мляко
1 с.л. царевично нишесте или брашно.
Приготвяне
Зеленият фасул се нарязва на парченца около 3 см. Ожелените лук и чесънът се наситняват. Почистените от семето чушки се нарязват на парченца, тиквичката – на кубчета.
В загретия зехтин или олио се запържва до златисто лукът. Деглазира се с балсамовия оцет - да заври силно. Сипва се бульонът и кипва.
Добавят се чесънът, червеният пипер, кимионът, доматеното пюре, сол, черен пипер и зеленият фасул. Готви се на тих огън около 15 мин. Прибавят се чушките и тиквичката и къкри още 10 мин.
Заквасената сметана се смесва с нишестето или брашното и малко вода. Изсипва се в ястието за застройка и сгъстяване.