Зелен фасул гулаш с балсамико

за 4 порции, 40 мин

Кухня
11:08 - 01 Март 2021
3409
Зелен фасул гулаш с балсамико

Продукти

500 г зелен фасул – пресен, замразен или от консерва

1 тиквичка

1 чушка – жълта или зелена

1 червена чушка

2 глави лук

3 скилидки чесън

2 с.л. червен пипер – може една част да е лют

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. балсамов оцет

сол, черен пипер, кимион

4 с.л. зехтин или олио

1 литър бульон по избор

125 мл заквасена сметана или кисело мляко

1 с.л. царевично нишесте или брашно.

 

Приготвяне

Зеленият фасул се нарязва на парченца около 3 см. Ожелените лук и чесънът се наситняват. Почистените от семето чушки се нарязват на парченца, тиквичката – на кубчета.

В загретия зехтин или олио се запържва до златисто лукът. Деглазира се с балсамовия оцет - да заври силно. Сипва се бульонът и кипва.

Добавят се чесънът, червеният пипер, кимионът, доматеното пюре, сол, черен пипер и зеленият фасул. Готви се на тих огън около 15 мин. Прибавят се чушките и тиквичката и къкри още 10 мин.

Заквасената сметана се смесва с нишестето или брашното и малко вода. Изсипва се в ястието за застройка и сгъстяване.