Зеленчукова къри леща

за 2 порции, 35 мин

Кухня
10:38 - 18 Август 2020
3042
Зеленчукова къри леща

Продукти

150 г червена леща

1 тиквичка

3 моркова

1 глава лук

10 г пресен джинджифил

1 скилидка чесън

1-2 с.л. наситнен пресен кориандър – магданоз или друга билка

2 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. къри на прах

600 мл зеленчуков бульон

сол

150 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко

 

Приготвяне

Тиквичката се нарязва надлъжно на четири, след което косо на резенчета.

Обелените моркови се нарязват напречно косо.

Обелените лук, чесън и джинджифил се наситняват.

Зехтинът или олиото се загрява и се сотират заедно морковите и тиквичките. След около 1 мин. се добавят лукът, чесънът и джинджифилът и се запържва още 1-2 мин.

Поръсва се кърито и се разбърква.

Деглазира се със зеленчуковия бульон - да кипне силно. Посолява се и къкри под капак около 5 мин.

Добавя се лещата и се готви всичко 5-7 мин., поръсва се с половината кориандър.

Останалият кориандър се смесва със заквасената сметана или киселото мляко и малко сол. Поднася се към зеленчуковата къри леща.