Зеленчукова къри леща
за 2 порции, 35 мин
Продукти
150 г червена леща
1 тиквичка
3 моркова
1 глава лук
10 г пресен джинджифил
1 скилидка чесън
1-2 с.л. наситнен пресен кориандър – магданоз или друга билка
2 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. къри на прах
600 мл зеленчуков бульон
сол
150 г заквасена сметана или гъсто кисело мляко
Приготвяне
Тиквичката се нарязва надлъжно на четири, след което косо на резенчета.
Обелените моркови се нарязват напречно косо.
Обелените лук, чесън и джинджифил се наситняват.
Зехтинът или олиото се загрява и се сотират заедно морковите и тиквичките. След около 1 мин. се добавят лукът, чесънът и джинджифилът и се запържва още 1-2 мин.
Поръсва се кърито и се разбърква.
Деглазира се със зеленчуковия бульон - да кипне силно. Посолява се и къкри под капак около 5 мин.
Добавя се лещата и се готви всичко 5-7 мин., поръсва се с половината кориандър.
Останалият кориандър се смесва със заквасената сметана или киселото мляко и малко сол. Поднася се към зеленчуковата къри леща.