Зеленчукова пастиля в кори
за 8 порции, 45 мин
Продукти
100 г орехи
400 г сварен нахут – може от консерва
1/2 лимон
1 ч.л. зърна кимион или ким
1/2 ч.л. семена анасон – по желание
400 г картофи
250 г моркови
250 г тиквички
80 г пресен лук
1 люто чушле – по желание
1 с.л. мед
1 с.л. червен пипер
1-2 щипки канела
8 фини кори
сол и черен пипер
малко масло
Приготвяне
Ореховите ядки се запичат на сух тиган. Нахутът се изплаква и се отцежда. Смилат се заедно на гладко пюре. Кимионът и анасонът се запичат заедно на сух тиган и се счукват.
Обелените картофи се настъргват едро и се изстискват с ръце. Настъргват се и тиквичките, морковите. Обеленият лук се нарязва на пръстенчета, лютото чушле се наситнява без семките.
Зеленчуците се смесват с нахутеното пюре и счуканите семена, с настърганата кора на лимона, меда и канелата, червения пипер, сол и черен пипер.
Плънката се разпределя на два пъти между фините кори, подредени в намазнена тава и всяка намазана с масло. Краищата на корите остават извън тавата и накрая се загъват отгоре. Намазва се с масло.
Пече се в загрята умерена фурна до златисто кафяво.
Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.