Зеленчукова пастиля в кори

за 8 порции, 45 мин

Кухня
09:14 - 23 Август 2020
4137
Зеленчукова пастиля в кори

Продукти

100 г орехи

400 г сварен нахут – може от консерва

1/2 лимон

1 ч.л. зърна кимион или ким

1/2 ч.л. семена анасон – по желание

400 г картофи

250 г моркови

250 г тиквички

80 г пресен лук

1 люто чушле – по желание

1 с.л. мед

1 с.л. червен пипер

1-2 щипки канела

8 фини кори

сол и черен пипер

малко масло

 

Приготвяне

Ореховите ядки се запичат на сух тиган. Нахутът се изплаква и се отцежда. Смилат се заедно на гладко пюре. Кимионът и анасонът се запичат заедно на сух тиган и се счукват.

Обелените картофи се настъргват едро и се изстискват с ръце. Настъргват се и тиквичките, морковите. Обеленият лук се нарязва на пръстенчета, лютото чушле се наситнява без семките.

Зеленчуците се смесват с нахутеното пюре и счуканите семена, с настърганата кора на лимона, меда и канелата, червения пипер, сол и черен пипер.

Плънката се разпределя на два пъти между фините кори, подредени в намазнена тава и всяка намазана с масло. Краищата на корите остават извън тавата и накрая се загъват отгоре. Намазва се с масло.

Пече се в загрята умерена фурна до златисто кафяво.

Очаквайте готварска книга 84 стр. "Българска трапеза" с най-любимите ни ястия. 125 рецепти в традиционен и в модерен стил.