Зеленски поиска преки преговори с Русия

Украйна и Запада обвиняват Москва, че изпраща войски и оръжия през границата

Русия
13:35 - 01 Декември 2021
1957
Зеленски поиска преки преговори с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски призова за преки преговори с Русия за прекратяване на продължаващата вече осем години война с проруските сепаратисти в източната част на страната, предаде АФП.

"Трябва да кажем истината, че няма да можем да прекратим войната без преки преговори с Русия", заяви Зеленски по време на годишното си обръщение към депутатите.

Коментарите му последваха изявлението на външното министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 войници около Украйна, на Кримския полуостров - който Москва анексира през 2014 г. - и в два източни региона, окупирани от бойци на проруските сепаратисти.

"Нека бъдем честни, войната в Донбас продължава вече осем години. Осем години, откакто Русия анексира Крим", каза Зеленски и добави, че "не се страхува" да говори директно с руския президент Владимир Путин.

"Трябва да разговаряме, знаейки, че разполагаме със силна и мощна армия", добави той.

По време на обръщението си Зеленски също така призова украинските политици да останат единни пред лицето на руската агресия.

Украйна и западните ѝ съюзници обвиняват Москва, че изпраща войски и оръжия през границата, за да подкрепи сепаратистите, които изрязаха две държавици в източната част на страната, но Москва отрича тези твърдения.