Зеленски уволни шефа на охраната си

Украинският водач често сменя ключови фигури в силите за сигурност

Украйна
13:58 - 10 Май 2024
1832
Зеленски уволни шефа на охраната си

Президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни ръководителя на звеното си за лична охрана, след като двама от висшите му служители бяха задържани заради предполагаем заговор за убийство.
 
Серхий Руд ръководеше охраната на президента от 2019 г. насам. Не беше посочена причина за уволнението му, което беше обявено в кратък президентски указ, информира Би Би Си.

Въпреки това администрацията на държавната охрана (УДО) е от решаващо значение за сигурността не само на президента, но и на други ключови фигури в Украйна и техните семейства. Двамата полковници от държавната гвардия, които бяха задържани във вторник, са заподозрени в принадлежност към мрежа от агенти, ръководена от руската служба за сигурност ФСБ.

Зеленски е говорил за многократни руски заговори за убийството му, но последните разкрития са свързани със собственото му обкръжение, а също така са насочени срещу началника на военното разузнаване Кирил Буданов и ръководителя на службата за държавна сигурност СБУ Василий Малюк.

Тази седмица Малюк заяви, че заговорът е трябвало да завърши с "подарък за Путин" преди встъпването му в длъжност като президент във вторник.

Лица, близки до телохранителя на президента Зеленски, е трябвало да го отвлекат и убият, а г-н Буданов е щял да бъде нападнат с ракети, дронове и противотанкови гранати, заявиха от СБУ.

Не се предполагаше, че 47-годишният Серхий Руд има някаква връзка с обвиненията, въпреки че един от двамата задържани полковници, Андрий Хук, е смятан за негов личен приятел. В украински доклади се казва, че преди много години те са учили заедно в академията на граничните войски.

Генерал-майор Руд е служил в украинската армия през по-голямата част от зрелия си живот, като голяма част от кариерата му е била насочена към държавната сигурност.

Откакто руски десантчици се опитаха да се приземят в Киев и да убият президента Зеленски в първите часове и дни на пълномащабното нахлуване през февруари 2022 г., заговорите за убийството му са нещо обичайно.

В началото на инвазията украинският лидер заяви, че е "цел номер едно" на Русия.

Президентът Зеленски често сменя ключови фигури в силите за сигурност на Украйна, а в четвъртък обяви и че командирът на специалните сили полковник Серхий Лупанчук е преместен от тази длъжност само за няколко месеца.

Човекът, който ръководеше отбраната на Украйна през първите две години от пълномащабното нахлуване на Русия, генерал Валерий Залужний, беше сменен през февруари. Сега той е назначен за посланик на Украйна в Обединеното кралство и получава титлата "Герой на Украйна".