Зелев хляб с колбас и ким
Продукти
150 г зеле - прясно или кисело
50 г лук
250 г мек колбас по избор
1 ч.л. масло
1 ч.л. семена ким или кимион
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. сол
20 г прясна мая или 1 пак. суха
400 г брашно по избор
1-2 щипки кафява захар
200 мл течна сметана за разбиване или прясно мляко
Приготвяне
Зелето и обеленият лук се нарязват на много дребно и се задушават в маслото да поомекнат. Добавя се колбасът, нарязан на хапки около 2 см, кимионът или кимът и червеният пипер. Посолява се, разбърква се добре и се оставя да изстине.
Маята се натрошава и се смесва със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се леко да шупне и се разбърква с брашното и сметана. Омесва се гладко тесто.
Покрива се с прозрачно фолио или влажна кърпа и се оставя да втаса на топло, докато си удвои обема.
Размесва се, като се добавя зелевата смес с колбаса и се оформя на топка.
Слага се в набрашнена тава и се оставя да втаса повторно, докато удвои обема си. Прорязва се отгоре на кръст и се поръсва с брашно.
Пече се в загрята първоначално на 220 градуса фурна 30 мин. Намалява се на 180 градуса и се пече още около 30 мин.