Зелев хляб с колбас и ким

Кухня
10:06 - 27 Октомври 2020
3882
Зелев хляб с колбас и ким

Продукти

150 г  зеле - прясно или кисело

50 г лук

250 г мек колбас по избор

1 ч.л. масло

1 ч.л. семена ким или кимион

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. сол

20 г прясна мая или 1 пак. суха

400 г брашно по избор

1-2 щипки кафява захар

200 мл течна сметана за разбиване или прясно мляко

 

Приготвяне

Зелето и обеленият лук се нарязват на много дребно и се задушават в маслото да поомекнат. Добавя се колбасът, нарязан на хапки около 2 см, кимионът или кимът и червеният пипер. Посолява се, разбърква се добре и се оставя да изстине.

Маята се натрошава и се смесва със захарта и 100 мл хладка вода. Оставя се леко да шупне и се разбърква с брашното и сметана. Омесва се гладко тесто.

Покрива се с прозрачно фолио или влажна кърпа и се оставя да втаса на топло, докато си удвои обема.

Размесва се, като се добавя зелевата смес с колбаса и се оформя на топка.

Слага се в набрашнена тава и се оставя да втаса повторно, докато удвои обема си. Прорязва се отгоре на кръст и се поръсва с брашно.

Пече се в загрята първоначално на 220 градуса фурна 30 мин. Намалява се на 180 градуса и се пече още около 30 мин.