Зелник-щрудел с брюкселско и кисело зеле
за 6 порции, 70 мин
Продукти
За тестото:
250 г брашно
1 ч.л. сол
1 яйце
6 с.л. масло
За плънката:
250 г брюкселско зеле
500 г кисело зеле
2 главички лук
2 с.л. зехтин или олио
сол, черен и червен пипер, кимион
½ връзка магданоз
1 яйце
2 с.л. прясна галета – хлебни трохи
Приготвяне
Брашното се омесва със солта, яйцето, 5 с.л. масло и 5 с.л. вода с куките на миксера или на ръка на гладко тесто. Оставя се да престои покрито около 30 мин.
Брюкселското зеле се разполовява и се бланшира във вряща подсолена вода 8-10 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.
Киселото зеле се нарязва на къси ленти и се изстисква. Обеленият лук се наситнява. Запържва се в загретия зехтин или олио до леко златисто. Добавя се киселото зеле и се запържва още 3-4 мин. Подправя се със сол, черен пипер, червен пипер и кимион. Прибавят се наситненият магданоз, брюкселското зеле, яйцето и галетата и се разбърква. Оставя се да изстине.
Тестото се разточва и разтегля върху кърпа на тънка правоъгълна кора. Разстила се плънката, сгъват се леко навътре краищата и се навива на руло с помощта на кърпата.
Слага се в тава с хартия за печене. Набожда се с вилица ин се намазва с останалото разтопено масло. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса 35-40 мин.
Може да се гарнира с доматен сос.