Зелник-щрудел с брюкселско и кисело зеле

за 6 порции, 70 мин

Кухня
10:09 - 18 Март 2024
2917
Зелник-щрудел с брюкселско и кисело зеле

Продукти

За тестото:

250 г брашно

1 ч.л. сол

1 яйце

6 с.л. масло

 

За плънката:

250 г брюкселско зеле

500 г кисело зеле

2 главички лук

2 с.л. зехтин или олио

сол, черен и червен пипер, кимион

½ връзка магданоз

1 яйце

2 с.л. прясна галета – хлебни трохи

 

Приготвяне

Брашното се омесва със солта, яйцето, 5 с.л. масло и 5 с.л. вода с куките на миксера или на ръка на гладко тесто. Оставя се да престои покрито около 30 мин.

Брюкселското зеле се разполовява и се бланшира във вряща подсолена вода 8-10 мин. Изплаква се под студена вода и се отцежда.

Киселото зеле се нарязва на къси ленти и се изстисква. Обеленият лук се наситнява. Запържва се в загретия зехтин или олио до леко златисто. Добавя се киселото зеле и се запържва още 3-4 мин. Подправя се със сол, черен пипер, червен пипер и кимион. Прибавят се наситненият магданоз, брюкселското зеле, яйцето и галетата и се разбърква. Оставя се да изстине.

Тестото се разточва и разтегля върху кърпа на тънка правоъгълна кора. Разстила се плънката, сгъват се леко навътре краищата и се навива на руло с помощта на кърпата.

Слага се в тава с хартия за печене. Набожда се с вилица ин се намазва с останалото разтопено масло. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса 35-40 мин.

Може да се гарнира с доматен сос.