Земетресение разлюля парламента в Загреб (ВИДЕО)

Шефът на депутатите скочи от мястото си, а министър спря речта си

Актуални новини
13:33 - 23 Април 2020
2296
Земетресение разлюля парламента в Загреб (ВИДЕО)

Днес в 09.52 ч. местно време (10:52 българско) Загреб бе разтърсен от земетресение, което се усети в целия град и в околността, съобщава Index.hr.

Хърватската сеизмологична служба съобщава, че по първоначални данни магнитудът на труса е бил 3,2 по скалата на Рихтер. Седем минути по-късно се усеща нов тремор, но той е по-слаб, с магнитуд 2,3 по скалата на Рихтер.

„Тази сутрин, 23 април 2020 г., сеизмографите на Сеизмологичната служба на Република Хърватия забелязаха две земетресения край Маркушевац. Първото беше в 9:52 ч., а второто в 9:59 ч. Първият трус беше умерен, с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер и се усещаше в и около Загреб. Вторият трус беше по-слаб, с магнитуд от 2.3 по скалата на Рихтер и се усещаше в Централен и Северен Загреб, съобщи сеизмологичната служба.

„Този трус с магнитуд 3,2 не би трябвало да причини никакви щети, с изключение на тези сгради, които вече са понесли щети при първия трус“, каза сеизмологът Кресимир Кук пред телевизия N1. Той каза, че от 22 март насам е имало общо над 1000 земетресения, 150 от които са усетени.

Земетресението се случи и по време на сесия на хърватския парламент и след като записът беше публикуван от index.hr, може да се види как председателят на парламента Гордан Яндрокович стана веднага, докато министърът Томислав Корич спря речта си.

Припомняме, че преди един месец хърватската столица бе разлюляна от земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер, което причини щети за над 5,5 милиарда евро.