Жегите водят до катастрофи, вижте защо

Актуални новини
15:44 - 05 Август 2021
2240
Жегите водят до катастрофи, вижте защо

През последните две седмици жегата е убийствена. Небето е ясно и слънцето излъчва силна светлина. Тя е факторът, който активира психиката ни.

Затова много хора не понасят силната слънчева светлина и се оплакват от напрежение, главоболие и световъртеж, размазано зрение, изтръпване на крайниците и крампи.

Тези телесни симптоми се съпровождат и от психични като нервност, раздразнителност до агресия, склонност към импулсивно рисково поведение.

В това състояние е много опасно да се шофира. От една страна човек е изнервен и всички участници в движението го дразнят, от друга страна жегата го прави неспособен да оценява пътната обстановка- да преценява скоростта си, движението на другите участници, да преценява разстояния и спирачен път.

Това несъобразено с пътните условия поведение е рисково за ПТП. При движение на околните предмети с висока скорост допълнително се получава “размазване” на възприятието за пътните условия-завои, банкет и мантинели.

Крампите пък са причина за ниска спирачна активация и невъзможност да се спре навреме. Това са основните причини за увеличения брой катастрофи за съжаление и с жертви.

Ето защо е от съществено значение да шофирате със слънчеви очила. Те намаляват силата на слънчевата светлина и затрудняват “експлозията” на психиката па време на път.

Освен това е задължителна климатизацията. Тестове показват, че оптималната разлика между външната и вътрешната температура в автомобила трябва да е максимум 8 градуса.

Особено опасно е пътуването по магистрали. Там движението е монотонно, а скоростта висока, което приспива психиката и забавя реакциите.

Ако почувствате преумора или усещате, че заспивате - направете почивка, намокрете лицето със студена вода или го охладете директно върху духалките на климатика.

Това на пръв поглед е елементарно но ефективно решение, което ще освежи психиката и ще възстанови обема на възприятията. Така отговорно ще предпазите себе си и другите участници в движението от пътни инциденти.

От блога на психиатъра д-р Веселин Герев