Желе нектарини с малинов сос (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 4 порции, 45 мин + време за желиране

Кухня
15:18 - 28 Юли 2022
3763
Желе нектарини с малинов сос (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Продукти

12 листа желатин или 2 пак. на гранули, 3 нектарини (други средно меки плодове), 200 мл гроздов сок (друг прозрачен плодов сок – например ябълков), 100 мл прясно мляко, 75 г захар – може светло кафява, 400 г кисело мляко, 100 г малини (други горски плодове), 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. пудра захар.

Приготвяне

1

Форма или прозрачен съд с вместимос около 950 мл се изплаква със студена вода и се покрива изцяло отвътре с прозрачно фолио, като краищата му увиснат и отвън.

 

2

Половината желатин се накисва в студена вода.

3

Нектарините се нарязват на малки кубчета.

 

4

Кипва се гроздовият сок, добавят се нектарините и ври на слаб огън 1 мин.

 

5

Изцежда се набъбналият желатин и се прибавя в горещата плодова смес като се разбърква. Изсипва се в съда с фолиото. Оставя се да поизстине и се слага в хладилника за 1 час.

 

6

Накисва се останалият желатин в студена вода.

 

7

Кипва се прясното мляко със захарта. Маха се от огъня и се разбърква докато захарта се разтвори. Добавя се в горещото мляко изцеденият набъбнал желатин и се разбърква. Оставя се да изстине на стайна температура и се разбърква с киселото мляко.

 

8

Млечната смес се изсипва върху желиралите се нектарини. Слага се в хладилника да се стегне за поне 4 часа.

 

9

Малините се кипват с лимоновия сок и пудрата захар. Пасира се и се прецежда. Оставя се да изстине. Може и да не се вари, а да се пасира и бърка до разтварянето на захарта.

 

 

10

Обръщат се желираните нектарини като преди това съдът бързо се потапя в топла вода. Поднася се с малиновия сос за гарниране.