Жена оглави секретна служба на Острова

Свят
19:49 - 11 Април 2023
1697
Жена оглави секретна служба на Острова

Във Великобритания за първи път жена ще оглави Агенцията за цифрово разузнаване и сигурност в нейната 104-годишна история.

Джеръми Флеминг, който от 6 години бе начело на агенцията, обяви през януари, че се оттегля. Взето е решение негов наследник да бъде Ан Кийст-Бътлър, която в момента е заместник-директор на МИ-5 или британското вътрешно разузнаване.

Министърът на външните работи Джеймс Клевърли каза, че тя е идеалният кандидат за поста.

Ан Кийст-Бътлър, която по-рано е работила за агенцията като шеф на отдела за борба с тероризма и сериозната организирана престъпност, заяви от своя страна, че е поласкана да стане 17-ти директор в нейната история.

„Мисията на разузнавателната служба да запази Обединеното кралство в безопасност е толкова вдъхновяваща днес, колкото и когато е основана преди повече от 100 години“ изтъкна Кийст-Бътлър.

Тя допълни, че само през последната година Агенцията за цифрово разузнаване и сигурност е допринесла с жизненоважна разузнавателна информация при отговора на Запада на незаконното нахлуване на Русия в Украйна, помогнала е за предотвратяване на терористични заговори и работи неуморно срещу кибератаките, които струват твърде скъпо на Обединеното кралство.

Кийст-Бътлър е омъжена с три деца, израснала е в Кембридж и е завършила математика в университета в Оксфорд.