Жертвите на COVID-19 в UK - повече от всички, взети заедно в Европа

50 000 са вече мъртвите на Острова от началото на епидемията

Свят
18:35 - 04 Юни 2020
3858
Жертвите на COVID-19 в UK - повече от всички, взети заедно в Европа

Броят на хората, регистрирани официално като починали от новия коронавирус в Обединеното кралство, надвишава този във всички страни от ЕС взети заедно, според последните данни за смъртността, цитирани от "Дъ Таймс". 

За последното денонощие бяха докладвани 359 смъртни случая от COVID-19 във Великобритания. Според последните данни от другите 27 страни от ЕС там общо са починали 345 души. Статистиците обаче предупредиха, че тези цифри трябва да се тълкуват внимателно.

Данните за смъртността не са пряко сравними между страните, някои от които може да не регистрират всички смъртни случаи.

Нито винаги отразяват един и същ период на отчитане - като някои страни имат значително изоставане в регистрирането на смъртните случаи. Британската цифра включва и смъртни случаи, настъпили преди повече от две седмици, когато епидемията беше по-тежка, допълва Фокус.

Испания бе критикувана за промяна в начина, по който съобщава за смъртни случаи, които изглежда пропускат голям брой и така изкуствено намалява своите цифри. Пандемията в Обединеното кралство също така изостава с няколко седмици зад тези в други силно засегнати страни, по-специално Италия и Испания, на които е трябвало по-дълго време да поставят болестта под контрол след своя пик.

Въпреки това, най-новите цифри все още са напомняне за присъствието на епидемията във Великобритания и идват като официален брой на смъртните случаи, свързани с COVID-19 в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Общият брой на починалите досега надминава 50 хиляди. Статистиците смятат, че истинската цифра е поне с десет хиляди по-висока.

Премиерът Борис Джонсън бе критикуван, че е заявил, че е доволен от работата на правителството за борбата с коронавируса.

„Поемам пълна отговорност за всичко, което правителството прави в борбата с коронавируса“, каза той, „и много се гордея с нашите данни. Ако погледнете какво сме постигнали досега, това е много значително. Защитихме Националната здравна система, намалихме смъртността. “

Твърденията на Джонсън бяха оспорвани от един от неговите собствени съветници. Стивън Райхър, професор по социална психология в Университета в Сейнт Андрюс заяви, че трябва да има повод за национален размисъл.

„В ден, в който Обединеното кралство има повече смъртни случаи в сравнение с останалите в ЕС, най-добрият начин да сгрешим е да твърдим, че„ направихме всичко както трябва “. Това толкова явно не се допира до реалността, че намалява доверието, подкопава влиянието и влошава нещата“, каза той.