Живеете в голям град? Ще умрете млади!

Спешно трябва да се преосмислят допустимите норми на тропосферен озон

Здраве
12:37 - 11 Февруари 2020
2720
Живеете в голям град? Ще умрете млади!

Изследване на учени в Швейцария показва, че жителите на големите градове имат по-кратка продължителност на живот най-вече заради замърсения въздух, пише Риа новости. Мащабно изследване на населението и условията, при които живее в 406 града в 20 държави е потвърдило, че основната опасност идва от замърсяването с тропосферен озон.

Това е токсичен за хората и животните газ. За разлика от стратосферния озон, който е на височина между 20 и 30 километра и формира важен предпазен слой от атмосферата, тропосферния е в непосредствена близост до земята. Той е мощен окислител, който участва в много химически реакции с свободните радикали на кислорода. Нивата на тропосферен озон рязко се покачват, когато замърсяващите вещества в атмосферата на големите градове, влизат в химически реакции при слънчево време.

Тропосферният озон оказва общотоксично, канцерогенно и мутагенно въздействие върху човека, казват учените от Националната академия на науките на САЩ. Той може да доведе до преждевременна смърт в райони, където нормите са превишени.

Изследователската група от Берн "Климатичните промени и здравето", оглавявана от Ана Виседо-Кабрера публикува резултати, според които има пряка връзка между смъртността и факторите от околната среда, като параметрите на времето и замърсяването на въздуха в градовете.

Анализирана е смъртта на над 45 милиона души и данните сочат, че дори минимални увеличения на концентрацията на озон от 0,01 милиграма на кубичен метър, могат да увеличат риска от преждевременна смърт с 18 процента.

Повишаване на смъртността се наблюдавала дори в зони, в които озона не е над нормите, които за ЕС са 0,12 милиграма на кубически метър, за САЩ са 0,14, а за Русия и Китай 0,16.

Това означава, според учените, че спешно трябва да се направи преоценка на приетите норми, считани за безопасни и да се въведат по-строги мерки за изхвърлянията на тези вещества в атмосферата, особено в големите градове.

Авторите отбелязват, че поради различните методи на измерване в различните държави, систематизирането на данните е много трудно и затова в изследването не са били включени градове от Южна Америка, Африка и Близкия Изток.