Жоро Тошев за Горбачов: Соцлидер, от който не ме беше срам

Известният политик посрещнал нашенеца като Валерия Велева - по халат и пантофи

Топ
09:43 - 01 Септември 2022
1885
Жоро Тошев за Горбачов: Соцлидер, от който не ме беше срам

Това беше предварителна среща, в която трябваше да уточним параметрите на едно бъдещо интервю. Отидох без никакви очаквания в един нормален апартамент в Кенсингтън, Великобритания, спомня си журналистът Георги Тошев в ефира на Би Ти Ви.

Горбачов е един от малкото политици, които са ме интересували. За тях моята интуиция ми е казвала, че ще са част от историята. Той беше социалистически лидер, от който не ме беше срам, и ми даде вяра. За съжаление обаче при срещата ни аз видях един тъжен, уморен и много самотен човек. Той беше загубил най-верния си партньор - съпругата си Раиса, разказва Тошев.

Горбачов се е държал по изключително домашен начин - с пантофи, халат. Не е бил висок човек, въпреки че по телевизията е изглеждал голям.

От стрес Тошев започва да бърка падежите на руски, макар и да е учил в руско училище. Започва да го заиграва, че са родени на една и съща дата и че имат белези от една и съща страна.

В разговора излязоха много важни за мен неща. Той си даваше сметка, че е прибързал и че докато е печелил доверието на западните си партньори, е губил вярата на собствения си народ. Последните години на Горбачов на върха на Русия са много тъжни години. Неговата чувствителност допусна той да бъде подвеждан, лъган и изпалзван, смята Тошев.

Той имаше огромно отношение към изкуството. Руската интелигенция по неговото време беше изключително блико до властта, която после бързо го предаде.